FÜGGÖNY

A függöny története

 

Korábban kizárólag csak a funkciója volt fontos.

Eleinte sátrak, kunyhók bejáratait takarták el állatbőrrel, később valamilyen textíliával. Ezek voltak a mai értelemben vett függönyök ősei.

 

A függönyt, ahogyan azt ma is – az ablakok belső díszítésére és sötétítésre – vélhetően a reneszánsz idején kezdték el ilyen formában használni.

Ebből a kórból származó festményeken, látható módon a függönyök és drapériák, mint dizájn elemek is megjelennek.

 

 

 

Függönytípusok

Funkcióját tekintve kétféle függönyt különböztetünk meg:

a fényáteresztő,- és sötétítő függönyöket.

 

 

 

A típusok és választékok szempontjából, pedig különféle megoldásokat kínálunk:

 

Fényáteresztő függöny

Azonkívül, hogy szép dekorációja lehet az adott helyiségnek és enteriőrnek, a nappali fény jelentős részét átengedi, de kívülről a nappali belátást megakadályozza.

 

Sötétítő függöny és drapéria

Általában árnyékolásra és sötétítésre használják. Egyéb külső árnyékolók mellett, a díszítésben és dekorálásban is nagy szerepe van.

 

Római roló

Készülhetnek fényáteresztő- és dekor anyagból, de akár a kettő kombinációjából is. Nagyon fontos, hogy azt mérlegeljük, milyen funkciót szántunk neki.Szívesen ajánljuk konyhákba, kisebb szűkösebb felületekre, de akár nagy ablakokon is szépen mutat.

 

Lapfüggöny

Szintén készülhetnek fényáteresztő- és dekor anyagból, de akár a kettő kombinációjából is. Pici keskeny ablakokra nem ajánljuk, inkább a nagyobb teli üvegfelületekre, de nagyon jól funkcionálnak térelválasztónak is.

 

Pliszé függöny

A pliszé egy hajtogatott anyag, a rolóval ellentétben nem fel van tekerve, hanem hajtogatva van. Több száz féle színű és mintázatú pliszé mintánkból válogathat. Alkalmasak alakos ablakokra, tetőablakokra, pici üvegfelületekre, konyhába, fürdőkbe és nappaliba, télikertekbe egyaránt.

 

Szalagfüggöny

Ezeket elsősorban irodákba ajánljuk.

LAKBERENDEZÉS, FELMÉRÉS, VARRÁS, SZERELÉS, FÜGGÖNYTISZTÍTÁS

  • Facebook - Grey Circle

Bemutatóterem: 2040 Budaörs, Gervai Mihály u. 1. - Fashion Trend Center. | +36-30/256-5152 | laurea@laurea.hu